App die politiecontroles registreert

Door Controle Alt Delete. Zij streeft er naar dat de politie alle burgers gelijk behandelt. We zijn tegen etnisch profileren en tegen politiegeweld.

 • €25.781,00

  van de €25.000,00

 • 197

  Donateurs

 • 0

  Uren te gaan

Betaal gemakkelijk en veilig met iDEAL

All pledges will be collected automatically until 20 juli 2016.

Deel dit project

Help mee om de populariteit voor dit project te vergroten. Kopieer en plak de onderstaande HTML code op je website.

Widget code

<iframe src="https://www.geloofinjeproject.nl/campaigns/kieseenkant/?widget=1" width="260px" height="500px" frameborder="0" scrolling="no" /></iframe>

Wij gaan een app bouwen waarmee burgers melding kunnen maken van onterechte staandehoudingen. Ons streven is dat de politie alle burgers gelijkwaardig behandelt.

Mensen worden weleens onterecht staandegehouden. Dit zorgt voor veel frustratie, zowel bij de burgers als bij de politie. Controle Alt Delete en Amnesty Nederland hebben de minister van Veiligheid & Justitie meerdere malen gevraagd om politie optredens systematisch te monitoren. Helaas blijft het antwoord: ‘nee’.

In een tijdperk waarin alles transparant en meetbaar moet zijn, is het onbegrijpelijk dat de politie geen cijfers verzamelt over politiecontroles. Om die reden start Controle Alt Delete de crowdfunding campagne #kieseenkant. Met de opbrengst wordt een app gebouwd waarmee burgers melding kunnen maken van onterechte staandehoudingen.

In Nederland krijgen met name mensen met een migrantenachtergrond en religieuze minderheden te maken met onterechte staandehoudingen. Dit fenomeen heet etnisch profileren.

Ben je voor transparantie? Veiligheid van alle burgers? Tegen discriminatie? #Kieseenkant

Begroting
Met de #KiesEenKant campagne streven we er naar om €25.000,-* op te halen middels crowdfunding. We hebben drie soorten kosten begroot. Alle bedragen zijn inclusief BTW.

1. Ontwikkelingskosten app
Voor de ontwikkeling van de app hebben we een bedrag van €10.000,- gereserveerd. Dit bedrag is gebaseerd op bedragen die vergelijkbare apps in het buitenland gekost hebben. Ons voorbeeld is de app van Stopwatch in Engeland. Zie www.y-stop.org.

2. Uitvoeringskosten app
Als de app af is, moet deze ook gebruikt gaan worden. Er moet dus na de ontwikkeling van de app een nieuwe campagne gevoerd worden zodat mensen de app gaan downloaden en op regelmatige basis gaan gebruiken. We gaan in samenwerking met een hogeschool de data, die de app gaat genereren, analyseren. Daarnaast dient de app ook als hulpmiddel bij onterechte staandehoudingen. Dit alles moet goed begeleid en gemonitord worden. Om er voor te zorgen dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren, hebben we ook (een deel van de) loonkosten opgenomen: €12.000,-. We gaan hier een werkzoekende jongere voor aantrekken die voldoet aan het profiel van werkzaamheden en benodigde vaardigheden.

3. Campagnekosten app
Een bedrag van €3.000,- is gereserveerd voor het dekken van de kosten die deze crowdfundcampagne kost. Geloof in je Project vraagt een fee van 5% over het opgehaalde bedrag. Verder maken we kosten voor het drukwerk en het printen/ versturen van t-shirts.

*
Alles wat we niet met de crowdfunding ophalen financieren we zelf. De tot nu toe gemaakte campagne kosten hebben we zelf geïnvesteerd.

Masker van Ard van der Steur is gemaakt door Suzanne’s Maskers: www.facebook.com/suzannesmaskers/

Poster (A1 papierformaat)
Kies een kant poster A2

Gratis facebook banner
Gratis facebook banner

T-Shirt (Sticker + Button)
T-Shirt

Foto’s

Updates

#kieseenkant in het NRC: http://www.nrc.nl/next/2016/06/01/meneer-ik-moet-u-staande-houden-1624986

#kieseenkant op FunX vanaf 01.20.00: http://www.funx.nl/radio/gemist/383339-morad-a-shay

#kieseenkant bij NOS op 3 live: https://www.facebook.com/NOSop3/videos/1190162547695039/

#kieseenkant bij Nieuws BV: http://www.nporadio1.nl/de-nieuws-bv/onderwerpen/358986-typhoon-is-niet-de-enige-de-u-bocht-is-een-bekend-fenomeen

#kieseenkant bij Editie NL: http://www.rtlxl.nl/#!/editie-nl-216694/e09316c9-2992-4e9f-92e6-ac358a0dc36b

#kieseenkant in de Metro: http://m.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/05/app-moet-politiediscriminatie-in-kaart-gaan-brengen

#kieseenkant op de radio: http://denhaagfm.nl/2016/05/03/flyeren-voor-crowdfundingsactie-etnisch-profileren-app-werkt/

#kieseenkant op Den Haag FM TV: www.youtube.com/watch?v=JSiBeOd2Ou4&feature=youtu.be

#kieseenkant in het Parool www.parool.nl/stadsgids/een-zee-van-liefde-op-de-dag-van-de-empathie~a4294558/

#kieseenkant op de site van RTL Nieuws: http://www.rtlnieuws.nl/nederland/politie-maakt-fout-op-fout-vier-keer-aangehouden-omdat-je-een-kleurtje-hebt

#kieseenkant in het NRC: http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/05/07/gediscrimineerd-door-de-popo-app-1618704

#kieseenkant op Frontaal Naakt: http://www.frontaalnaakt.nl/archives/kies-een-kant-help-politiediscriminatie-bestrijden.html

#kieseenkant op 3FM: http://www.3fm.nl/gemist/programma/6039/joram

#kieseenkant op Radio 1: http://m.radio1.nl/item/355673-Politiebond:%20app%20tegen%20etnisch%20profileren%20slecht%20idee.html

#kieseenkant bij de Nieuwe Maan (NPO 2): http://www.ntr.nl/De-Nieuwe-Maan/190/detail/De-Nieuwe-Maan/VPWON_1258851#content

3 reacties

 • Dat is een heel normale vraag!

  Een blank persoon in de bijstand met een dure auto wordt ook regelmatig aan de kant gezet en/of krijgt bezoek van hun uitkeringsinstantie en/of de belastingdienst!

  Politieagenten zetten -de voor hun- bekende personen, waarvan zij weten dat zij geen geld hebben, regelmatig langs de kant van de weg; want hoe kun je in een dure auto rijden als je geen geld heb…

 • Reactie door Mike op 7 mei 2016 @ 14:32 uur
 • Beste Mike,

  Je schrijft: “Een blank persoon in de bijstand met een dure auto wordt ook regelmatig aan de kant gezet en/of krijgt bezoek van hun uitkeringsinstantie en/of de belastingdienst! Politieagenten zetten -de voor hun- bekende personen, waarvan zij weten dat zij geen geld hebben, regelmatig langs de kant van de weg; want hoe kun je in een dure auto rijden als je geen geld heb…”

  Een patsercontrole die is gebaseerd op informatie uit verschillende overheidssystemen kan goed werken. DWI, de Belastingdienst, de gemeente en de politie voegen hun informatie samen en controleren gericht mensen met dure auto’s, die gezien hun economische positie geen dure auto kunnen rijden.

  Het probleem is alleen dat als je een donkere huidskleur hebt, dat er eerder gedacht wordt dat je een crimineel bent. Ben je wit (blank) dan denkt men eerder dat het de auto van een familielid of vriend is. Je hebt het nadeel van de twijfel.

  Kijk bijvoorbeeld deze film: hier zie je hoe dezelfde situatie verschillend beoordeeld wordt aan de hand van iemands huidskleur. Check https://youtu.be/YvRJvgxbeyA . Politieagenten zitten gevangen in dezelfde dynamiek, blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van Sinan Cankaya (http://www.sinancankaya.nl/marsmannetjes). Huidskleur/afkomst speelt een belangrijke rol in de beslissing van een agent om iemand te controleren.

  Voor meer informatie check http://www.controlealtdelete.nl, hier vind je veel onderzoeken en films over het onderwerp.

  (embedded als het lukt:)

  Reactie door Mike op 7 mei 2016 @ 14:32 uur

 • Reactie door Controle Alt Delete op 17 mei 2016 @ 16:26 uur
 • U zei:

  “Het probleem is alleen dat als je een donkere huidskleur hebt, dat er eerder gedacht wordt dat je een crimineel bent. Ben je wit (blank) dan denkt men eerder dat het de auto van een familielid of vriend is. Je hebt het nadeel van de twijfel”.

  Dat is logisch!

  De criminaliteit is veel hoger onder bepaalde bevolkingsgroepen en dan gaat de politie (vaak onbewust) criminele profilering toepassen, waardoor bepaalde bevolkingsgroepen vaker worden gecontroleerd.

  Net zoals bankpersoneel/winkelpersoneel vaak verstijft van schrik wit wegtrekt als je met een integraalhelm de zaak betreedt.
  Dit heeft helemaal niets met racisme te maken, maar alles met een negatieve ervaring, waardoor criminele profilering ontstaat.

  De Nederlandse overheid is trouwens direct schuldig aan deze criminele profilering, want er zijn in Nederland mensen binnengelaten en die moesten het zelf maar uitzoeken.

  Geen inburgering, geen (goede) opleiding, geen controle of de opleiding wel wordt gevolgd of afgemaakt, geen begeleiding wat de (juridische) normen en waarden zijn in Nederland, waardoor deze mensen o.a. geen baan konden vinden en van de bijstand is nu niet meer te leven.
  Deze mensen worden dus door het falende Nederlandse overheidsbeleid “gedwongen” strafbare feiten te gaan plegen om hun hoofd boven water te houden.

  Een “mooi” voorbeeld is dat in veel supermarkten (Nederlandse) (hoog)bejaarden sinds de crisis van 2007 extra in de gaten worden gehouden, omdat door de keiharde bezuinigingen steeds meer blanke bejaarden winkeldiefstallen plegen uit puur geldgebrek…

  Nog een voorbeeld:

  De Mocro-maffia is mede ontstaan in de tijd dat onze overheid geen of nauwelijks meer bijstand gaf aan jongeren tussen de 18 en 27 jaar.

  Tevens is de Nederlandse overheid schuldig aan het onvoldoende hard aanpakken van een zeer klein deel jonge (harde) criminelen, waardoor hele bevolkingsgroepen worden gestigmatiseerd en met de “verkeerde” naam geen baan krijgen.

  Nog een voorbeeld:

  Doordat de overheid zeer weloverwogen en uit pure winstmaximalisatie sinds 1945 veel te weinig (sociale)huurwoningen heeft gebouwd, worden nu asielzoekers gezien als “voordringers” op de (sociale)huurmarkt.

 • Reactie door Mike op 23 mei 2016 @ 06:31 uur

Reageer op dit project

Reacties zijn gesloten.

 1. Alexander Postema
  €10,00
 2. Amnesty Nederland
  €7.000,00
 3. Anoniem
  €10,00
 4. Frouwkje Smit
  €10,00
 5. Deez Nutz
  €20,00
 6. Ewout van Berg
  €10,00
 7. Olaf Mesman
  €10,00
 8. Anoniem
  €10,00
 9. Shafiek Mokiem
  €10,00
 10. Pipa Jones
  €29,50
 11. Irene Bink
  €10,00
 12. Nursen Balci
  €10,00
 13. Bob Wester
  €10,00
 14. Anoniem
  €10,00
 15. Anoniem
  €10,00
 16. Anoniem
  €10,00
 17. Yasin Gürışık
  €10,00
 18. Anoniem
  €10,00
 19. Anoniem
  €100,00
 20. Anoniem
  €10,00
 21. Sherwin Chaar
  €10,00
 22. Danielson Pires
  €10,00
 23. Anoniem
  €25,00
 24. Thomas Kraak
  €10,00
 25. Niels Bonga
  €20,00
 26. Paul Mutsaers
  €10,00
 27. Alex Albertus
  €10,00
 28. Anoniem
  €10,00
 29. Anoniem
  €10,00
 30. Sandra Helena
  €10,00
 31. sunny bergman
  €50,00
 32. Jaye Brunsveld
  €10,00
 33. Kim Dankoor
  €20,00
 34. Anoniem
  €25,00
 35. Anoniem
  €10,00
 36. Gladys Akom Ankobrey
  €10,00
 37. Malique Mohamud
  €10,00
 38. Doru
  €10,00
 39. Lydia Daniel
  €20,00
 40. Anoniem
  €10,00
 41. Jos van Egmond
  €10,00
 42. Rascha Wijen van dansik
  €100,00
 43. Anoniem
  €10,00
 44. Anoniem
  €625,00
 45. Bijdrage van de politie eenheid Amsterdam
  €10.000,00
 46. Gijs de Waal
  €25,00
 47. Jennifer Griekspoor
  €10,00
 48. Valli Main
  €10,00
 49. Anoniem
  €10,00
 50. F.W. Schalkwijk
  €400,00
 51. Jair Schalkwijk
  €100,00
 52. Anoniem
  €50,00
 53. Anoniem
  €10,00
 54. Clint en Dylan Zanen
  €50,00
 55. Bard Briels
  €10,00
 56. Bard Briels
  €10,00
 57. Anoniem
  €50,00
 58. Anoniem
  €50,00
 59. Sanne Rovers
  €10,00
 60. George Adegite
  €20,00
 61. Levison Gijsbertha
  €20,00
 62. Anoniem
  €15,00
 63. Anoniem
  €50,00
 64. Janneke Nijmeijer
  €25,00
 65. Anoniem
  €250,00
 66. Daryo Stamato
  €50,00
 67. Anoniem
  €85,00
 68. Anoniem
  €50,00
 69. Sander Dekker
  €10,00
 70. Anoniem
  €10,00
 71. Ervina Djasman
  €10,00
 72. Anoniem
  €50,00
 73. Roshni Ramesar
  €10,00
 74. Anoniem
  €51,50
 75. Jacqueline Franssens
  €25,00
 76. Anoniem
  €10,00
 77. Anoniem
  €100,00
 78. Pietronella Roelofs
  €10,00
 79. Anoniem
  €10,00
 80. Anoniem
  €450,00
 81. Anoniem
  €50,00
 82. stolk
  €25,00
 83. Diana Khader
  €20,00
 84. Anoniem
  €10,00
 85. Denise Harleman
  €50,00
 86. Anoniem
  €100,00
 87. Max Mallee
  €10,00
 88. Peggy Burke
  €10,00
 89. Bernadette Raymakers
  €10,00
 90. Willeke Blarikom
  €10,00
 91. Mitchell Esajas
  €50,00
 92. Anoniem
  €60,00
 93. Erica Euving
  €10,00
 94. Roy Vervenne
  €10,00
 95. Jose Machuca van Grinsven
  €10,00
 96. Gerben Vos
  €10,00
 97. Robin de Bood
  €50,00
 98. Anoniem
  €43,00
 99. Jacobien van Dorp
  €50,00
 100. Mia Dop
  €50,00
 101. Bregje Leeuwen
  €10,00
 102. Anoniem
  €10,00
 103. Anoniem
  €10,00
 104. Tanja Jadnanansing
  €500,00
 105. Smid
  €10,00
 106. Shahier Moenna
  €50,00
 107. Tes Schmeink
  €10,00
 108. Sunday Poetry Brunch (Bret)
  €450,00
 109. Haella Stichting
  €500,00
 110. Dinah Timmer
  €10,00
 111. Anoniem
  €30,00
 112. Niels de Groot
  €50,00
 113. Anne de Leeuw
  €10,00
 114. Anne de Leeuw
  €10,00
 115. Wessel de B
  €50,00
 116. Anoniem
  €25,00
 117. Karim Khamis
  €20,00
 118. Anoniem
  €25,00
 119. raoul Vertrouwd
  €10,00
 120. raoul Vertrouwd
  €15,00
 121. Djivarro Jordan
  €15,00
 122. Conrad Köckert
  €50,00
 123. Anoniem
  €10,00
 124. Anoniem
  €25,00
 125. Anoniem
  €10,00
 126. Anoniem
  €10,00
 127. Harald Dunnink (Momkai)
  €50,00
 128. Anoniem
  €10,00
 129. jop polak
  €50,00
 130. Anoniem
  €10,00
 131. Anoniem
  €165,00
 132. Anoniem
  €10,00
 133. Anoniem
  €10,00
 134. Anoniem
  €10,00
 135. Dionne Abdoelhafiezkhan
  €50,00
 136. Anoniem
  €10,00
 137. Ruben van Domburg
  €10,00
 138. Anoniem
  €50,00
 139. Anoniem
  €100,00
 140. Anoniem
  €10,00
 141. Clara Rekers
  €50,00
 142. Monica Ruiz
  €10,00
 143. Anoniem
  €10,00
 144. Anoniem
  €10,00
 145. Anoniem
  €10,00
 146. Jos van Dijk
  €10,00
 147. Anoniem
  €10,00
 148. Anoniem
  €10,00
 149. Anoniem
  €92,00
 150. Gerard Matthijssen
  €10,00
 151. Anoniem
  €50,00
 152. Sarah Biddle
  €20,00
 153. Maarten Sneep
  €10,00
 154. Hein Bierman
  €50,00
 155. Anoniem
  €10,00
 156. Milo Vermeulen
  €48,00
 157. Ernst De Nobel
  €10,00
 158. Frank Deuring
  €10,00
 159. Marc Clement
  €10,00
 160. Achraf Banouche
  €10,00
 161. Kim De jong
  €10,00
 162. Ingmar Koch
  €10,00
 163. A Jansen
  €50,00
 164. Simon Lindhout
  €10,00
 165. Kid Nital
  €50,00
 166. Anthon Fasel
  €50,00
 167. Anoniem
  €50,00
 168. Anoniem
  €50,00
 169. Niels ten Oever
  €50,00
 170. Anoniem
  €10,00
 171. Siërra Severina
  €20,00
 172. Leo Rietveld
  €10,00
 173. Anoniem
  €10,00
 174. Levison Gijsbertha
  €10,00
 175. Anoniem
  €140,00
 176. Jurgen Hoogendoorn
  €50,00
 177. Frans Schalkwijk
  €100,00
 178. Anoniem
  €10,00
 179. Anoniem
  €57,00
 180. Anoniem
  €10,00
 181. Anoniem
  €10,00
 182. Shannon Spruit
  €80,00
 183. Marnix Ike
  €25,00
 184. Eelco de Rook
  €50,00
 185. Anoniem
  €10,00
 186. Anoniem
  €250,00
 187. Martine de Rijck
  €10,00
 188. Niels Tubbing
  €10,00
 189. Durham
  €10,00
 190. Anoniem
  €30,00
 191. Anoniem
  €10,00
 192. Anoniem
  €50,00
 193. Anoniem
  €10,00
 194. Anoniem
  €50,00
 195. Anoniem
  €50,00
 196. Anoniem
  €350,00

Partner(s)

This Project has ended. No more pledges can be made.

 • 144 Donateurs

  Döneer een tientje! Je draagt hiermee bij aan de realisatie van onze app. Laat je contactgegevens achter, en we houden je op de hoogte!

 • 41 Donateurs

  Draag het gepatenteerde knalgele Kies een Kant shirt en word alleen nog maar vriendelijk bejegend door de politie. Waarschuwing: draag je het shirt naar een van onze bijeenkomsten? Dan wordt je een crew member, dus kijk niet gek op als we je een dweil aanreiken.

 • 10 Donateurs

  Doneer €100 en reserveer twee en een halve minuut gegarandeerde spreektijd op een Controle Alt Delete bijeenkomst. Die ene dag in het jaar waarop burgers kunnen communiceren met de politie kenmerkt zich vaak door weinig tijd. Dit geldt niet voor jou, want jij doet jouw verhaal wanneer je maar wil!

 • 0 Donateurs

  In ruil voor een donatie van € 500,- wordt je als donateur vermeld op onze social media kanalen (Twitter en Facebook).

 • 0 Donateurs

  Als je €750,- doneert krijg je daar een privéworkshop annex huiskamerbijeenkomst Straatrecht voor terug. Je leert alles wat je moet weten over staande houdingen door de politie! Vergeet niet de donatie af te trekken van je belastingen: Geloof in je Project heeft een door de belastingdienst goedgekeurde ANBI status.

 • 2 Donateurs

  In ruil voor een donatie van €1000,- krijg je een privéworkshop Straatrecht en wordt je als donateur vermeld op onze social media kanalen.

 • 0 Donateurs

  Doneer je €25.000,- hebben we in één keer genoeg geld om de app te realiseren én hoeven we ook niet meer na te denken over een goede naam, want dan vernoemen we de app natuurlijk gewoon naar jou!